Sve što jedan, ili tri putnika treba

Zdravstvena priprema za putovanje

Health preparation for a year-long trip / Zdravstvena priprema za putovanje od godinu dana

Kupiti avionsku kartu je bio lakši dio organizacije putovanja, sada nam slijedi organizacija svih potrebnih cjepiva, nabavka lijekova koje moramo ponijeti s sobom te potvrde i putno osiguranje. I to ne samo za mene i Ivanu već i za našeg psa MØ.

GOOD TO KNOW

6 min read

Pandemija - noćna mora svakog strastvenog putnika ili pak samo jedna stavka u nizu za koju se treba dobro pripremiti i organizirati?

Sjećam se tog dana kada se u Hrvatskoj  potvrdio prvi slučaj zaraze SARS-CoV 2 virusom. Sjedio sam s prijateljima na terasi jednog kafića usred Piazze Navone u Rimu i ispijao espresso. I dok je epidemija na sjeveru Italije već polako izmicala kontroli, u Rimu je život tekao posve normalno, a mi smo već raspravljali koja bi nam mogla biti sljedeća destinacija. U tom trenutku nije mi na kraju pameti bilo da će se kroz nekoliko sljedećih tjedana svijet okrenuti naglavačke i da će putovanja zaista postati luksuz i privilegija. Pri povratku u Hrvatsku bio sam uvjeren da će se virus ubrzo staviti pod kontrolu te da će COVID-19 postati samo jedna u nizu virusnih sezonalnih bolesti, a mi ćemo na ljeto već ispijati koktele na nekoj tropskoj plaži. No onog trenutka kad je WHO proglasio globalnu pandemiju, svi naši planovi  pali su u drugi plan. Hrvatska je tada već krenula s lockdownom i oštrim ograničenjem kretanja pa je u to vrijeme i odlazak u susjednu općinu bila nemoguća misija. Putovanja su se pretvorila u tek želje ispisane na list papira za koje nismo znali kada će biti opet moguća. Danas, godinu i pol kasnije nažalost i dalje živimo s pandemijom, virus još uvijek nismo obuzdali do kraja, ali pronalaskom cjepiva i novim saznanjima na dobrom smo putu prema tome. Mjere i restrikcije mijenjaju se iz tjedna u tjedan, granice su malo otvorene, malo zatvorene i sve je to nešto što definitivno uvelike otežava organizaciju i planiranje svakog putovanja. 

people walking on street during daytime
people walking on street during daytime

U trenutku kad smo ljudima krenuli pričati o našim planovima, bilo je puno komentara poput: “pa zašto baš sad?”, “ zar se ne bojite zaraze?”, “pričekajte kad sve ovo završi” itd. No još više je bilo onih pozitivnih i ohrabrujućih poruka koje smo dobili od svojih najbližih. Danas živimo u vrijeme možda i najveće pandemije zadnjih nekoliko desetljeća i to je nešto s čim ćemo se morati naučiti živjeti, kako u zdravstvenom pogledu tako i u onom privatnom.

Jačanje imuniteta i cjepivo

Mislim da je zaista neophodno da počnemo više vremena posvećivati brizi o vlastitom zdravlju, prvenstveno u preventivnom smislu. Kao magistar farmacije, svojim sam pacijentima od samog početka naglašavao važnost pridržavanja preventivnih mjera, a pogotovo sam stavljao naglasak na vlastiti imunitet. Tako Ivana i ja već skoro godinu dana “pumpamo” svoj imunitet vitaminom D i s vremena na vrijeme nekim drugim preparatima poput ehinaceje ili matične mliječi. Na sreću imunitet nas dobro služi i za sad se nismo razboljeli, nadam se da će tako i ostati. Kao još jednu dodatnu preventivnu mjeru, kupili smo ovlaživač prostora i na taj način omogućili da vlaga u stanu bude više manje na potrebnoj razini za našu sluznicu nosa. Neću ovdje u detalje pisati kako i na koji način sve ovo djeluje ili koje točno preparate i doze uzimamo, ali svakako mi se možete javiti porukom preko maila ako želite konkretan savjet.

Što se tiče COVID cjepiva, ja sam se kao zdravstveni djelatnik procijepio još tijekom siječnja, a Ivana je prvu dozu primila prije koji tjedan. Nadam se da će i drugu uspjeti primiti prije puta i tako se dodatno zaštiti. Osim što će nam cjepivo pružati adekvatnu zaštitu, vrlo vjerojatno će nam omogućiti i lakše kretanje između različitih država što je dodatni plus. Naime, neke države već su počele uvoditi procijepljenost kao uvjet koji vam omogućava ulazak u zemlju bez potvrde negativnog PCR-testa. Kao što sam već spomenuo, takve restrikcije i mjere podložne su promjenama koje se dešavaju na tjednoj ili mjesečnoj bazi i svaka država ima različite uvjete. Primjerice, u trenutku kad smo kupili kartu za našu prvu destinaciju  Ekvador, za ulazak u državu potrebno je bilo priložiti negativan PCR test ne stariji od 10 dana. U ovom trenutku kad pišem ovaj tekst pravila su se promijenila i sada je starost testa smanjena na 3 dana ,ali je uveden uvjet za procijepljenost koji sam spomenuo ranije. Ako ovako ostane, uštedjet ćemo otprilike 1000 kn na PCR testovima. I tako svaka država ima svoja pravila, a mi ćemo pratiti i biti u toku kako će naš put i vrijeme prolaziti.

Naravno, COVID-19  ne predstavlja jedinu zdravstvenu opasnost danas, a pogotovo kada putujete u daleke zemlje. Kroz koji dan cijepit ćemo se protiv žute groznice i tifusa, a za hepatitis A i B čekamo nalaz titra antitijela pa ćemo zajedno s epidemiologom odlučiti da li uopće ima potrebe za time. U svakom slučaju, sve potrebne informacije o cjepivima koja su obavezna ili preporučena u drugim zemljama dobili smo stranicama ministarstva vanjskih poslova, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo nas je dodatno uputio i savjetovao. Uz sve to pokušat ćemo se dodatno opskrbiti s lijekovima kao što su neki antibiotici, probiotici, protuupalni lijekovi, snažni repelenti protiv komaraca itd. Vjerujem da ćemo sve ovo moći nabaviti i na samom licu mjesta, no dodatna zaliha neće naškoditi pogotovo ako ćemo se u danom trenutku naći u nekim ruralnim mjestima.Kako bi se dodatno osigurali, uzet ćemo i Grawe putno godišnje osiguranje. Nadam se da ga nećemo morati koristiti, ali opreza nikad dovoljno.  

Kako psa pripremiti za putovanje?

Uz sve ove poduzete mjere tu je i naš mali pas Mo koji također treba zdravstvenu skrb, kako zbog različitih propisa i restrikcija prilikom ulaska u države, tako i zbog nje same da bi bila što sigurnija na putu. Većina zemalja u Južnoj i Sjevernoj Americi dozvoljava ulazak psima bez obavezne karantene, no potrebno je zadovoljiti nekoliko uvjeta. Prvenstveno se traže potvrde o cjepivima i to protiv bjesnoće, štenećaka, hepatitisa, parvoviroze, leptospiroze, parainfluenze. Skoro sva ova cjepiva obavezna su u RH, tako da se Mo ne treba dodatno cijepiti, barem ne za sada. No iako je primila sva potrebna cjepiva, Ekvador dodatno traži potvrdu i nalaz titra antitijela na bjesnoću. Tako je Mo ovaj tjedan posjetila veterinara kako bi poslali krv na analizu u Zagreb, a vjerujem da će s nalazom biti sve u redu. Moram napomenuti da je bila jako dobra i hrabra!

Pri samom ulasku u Ekvador bit će nam potreban i certifikat da je pregledana od strane ovlaštenog veterinara te da je dobila tretman protiv parazita. To je nešto što ćemo morati obavljati netom prije svakog prelaska granice jer ovakve potvrde traže sve zemlje. Zdravstveno osiguranje za Mo za sad nismo uzimali jer ni jedna domaća osiguravajuća kuća ne nudi takvu uslugu, no to je nešto o čemu ćemo još razmisliti pa možda pronađemo i neku stranu online opciju. Što se tiče samog leta, Mo će imati vatreno krštenje jer će prekooceanski let trajati više od 11 sati, a to sa sobom povlači nepredvidive biološke situacije, ali i dodatni stres za nju. Probat ćemo nekako uskladiti njezin bioritam, a ako će biti potrebno posegnut ćemo za farmaceutskim blagodatima (naravno uz preporuku veterinara). U svakom slučaju bit će to jedno zanimljivo iskustvo jer je Mo je poznata mala prdilica, tako da se nadamo da nam ostali putnici u avionu neće previše zamjeriti. Sva sreća pa su sada maske u kabini obavezne :)

Puno toga ćemo morati rješavati i na samom putu, ali spremit ćemo se najbolje što možemo za svaku situaciju.  Uz sve nedaće i probleme koje nam nose ova vremena, želja i ljubav prema putovanjima je ipak veća i jača od svih virusa, bakterija i ostalih malih beštija, a na kraju mogu samo zaključiti da ništa nije nemoguće pa čak i u vrijeme pandemije. Potrebna je samo temeljita priprema i organizacija. Nadam se da će nas zdravlje poslužiti, a vjerujem da će sve ostalo doći s dobrom voljom i pozitivom. Uostalom, mens sana in corpore sano.  

Saša

Follow us

Subscribe to our newsletter