48 sati u Madridu
sa psom

Da ili ne?

48 hours in Madrid with a dog / 48 sati u Madridu sa psom

Zbog odgođenog leta dobili smo dodatna dva dana u glavnom gradu Španjolske. S obzirom da je Moon bila s nama i da smo bili umorni zbog pripremnih koraka za odlazak na naše dugo putovanje, imali smo nešto sporiji tempo obilaska grada.

TRAVEL DESTINATIONSDOG PASSENGER

5 min read

Od Zagreba do Madrida, pa par sati pauze i pravac Quito. Ovako je izgledao naš plan puta u trenutku kad smo kupili avionske karte. No kako je u današnje vrijeme uobičajena stvar da letovi budu odgođeni ili otkazani, mi smo dobili dodatnih 48 sati u Madridu. Na svu sreću to je bila jedina promjena što se tiče letova, a naše “američko” putovanje tako je ironično započelo u Europi.

"Nikad manje spremni za neki grad." - Ovako smo Ivana i ja prokomentirali prve minute u Madridu. S obzirom na to da smo pred put na drugi kraj svijeta imali jako puno obaveza, jednostavno nismo stigli ni najmanje  proučiti španjolsku prijestolnicu. Tempo nije bio uobičajeni, već onako laganini i “chill” jer ipak sad putujemo s našom ljubimicom Moon. Više od svega bili smo fokusirani na nju jer joj je to bilo prvo putovanje avionom, a o tome je više pisala Ivana u članku Mali pas na velikom letu.

Day 1 - smještaj i kvart

Rezervirali smo smještaj preko Airbnb-a u samom centru u kvartu Malasana. Ovaj dio Madrida zaista nudi puno toga, od fora kafića, barova, pekarnica pa sve do tzv. “Mercada” koji nude raznoliku gastronomsku ponudu. No najviše od svega dojmila nas se arhitektura. Stare zgrade s fasadama u zemljanim tonovima i simpatičnim malim balkonima na svakom su koraku. U jednoj takvoj bili smo smješteni i mi, no reći ću samo da je mali balkončić sa svojim pogledom bio najbolji dio stana. Ulice su potpuno popločene starim kamenom što daje još jednu dodatnu čar ovom mjestu. No sve što lijepo izgleda, ne znači i da je funkcionalno. Barem ne kad putujete sa psom. U situaciji kada nema apsolutno nikakve zelene površine u promjeru od 500 metara, psi su primorani obavljati nuždu na samoj ulici, a to zna biti nezgodno. Kako za nas, tako i za psa. Ne dajte se zavarati niti kada vidite na karti ucrtani zeleni park - isti se radi o popločenoj površini. Na svu sreću, kante za smeće su na svakom koraku pa nismo morali daleko nositi kakicu. No kako vjerojatno ima dosta neodgovornih vlasnika, na pojedinim mjestima su postavljeni i znakovi za pješake da paze kuda hodaju. A i mi smo imali nekoliko iskustva s “minama” po kolniku. 

Nakon uzbudljivog leta, ostavili smo svoje stvari u apartmanu i krenuli u laganu šetnju po Malasani i usput istraživali gdje ćemo popiti jutarnju kavu sljedeći dan. Šetnja nas je dovela do prekrasne Plaze Major, no kako smo bili dosta umorni, odlučili smo se vratiti do smještaja i odmoriti za sutrašnji dan. Na balkonu smo uz pivu i kebab završili naporan dan, a iznenadilo nas je što je mrak pao tek iza 22 sata.

Day 2 - lutanje po gradu

Jutarnja kava nezaobilazni je dio dana pa smo tako sjeli u obližnju caffeteriju koja ima jako dobre preporuke na netu, a Ivani je za oko zapeo veliki zeleni kolač od matche, praha koji se dobiva od zelenog čaja. Naravno bez razmišljanja smo ga onako instinktivno naručili, ali nakon što smo skužili da kolač košta 6 eura, obećali smo si da od sad na dalje obavezno gledamo cijene jer ipak putujemo s limitiranim budžetom. Za utjehu nam može biti to što je matcha jako zdrava pogotovo po pitanju razine stresa, a to nam je svakako dobro došlo. Nakon skupog kolača, pronašli smo najbliži info checkpoint, uzeli mapu grada i krenuli u razgledavanje najpoznatijih turističkih atrakcija. Svakako bi izdvojili  kraljevsku palaču, hram Debod, ulicu Gran Via i trg Puerta del Sol.

Ono što nam je bilo neobično je način na koji se Madriđani nose s pandemijom. Ulice su potpuno krcate, ali apsolutno svi nose maske bilo da se nalaze u zatvorenom prostoru ili vani na otvorenom pa čak i u parku. No usprkos tome, život na ulicama ne ostavlja dojam ikakve pandemije pa je tako i nama u pojedinim trenucima bilo zaista neobično vidjeti toliku količinu ljudi na jednom mjestu. Vrijeme je bilo dosta promjenjivo pa nas je u jednom trenutku uhvatila lagana kiša.

Pokušali smo se skloniti i posjetiti jedan od Mercada i tamo nešto pojesti, no ulazak psima je zabranjen pa smo ostali lišeni tog iskustva. Dan smo zaključili posjetom kvartovskom parku za pse gdje je Mo konačno došla na svoje i skoro sat vremena provela u igri s novim prijateljima. Neobično je jedino to što takvi parkovi nemaju ni trunke zelenila već su u potpunosti prekriveni pijeskom, no to Mo nije sprječavalo da bude glavna faca u parku.

Day 3 - izležavanje u parku i polazak za Quito

Nedjelja nam je pružila najsunčaniji dan pa smo  ju odlučili provesti u  madridskom parku “Retiro”. Odradili smo check-out, spremili velike ruksake za let i ostavili ih na čuvanju u smještaju. Uputili smo se prema parku i napokon smo dočekali zelenilo, a jasno je tko je bio najsretniji zbog toga.  Našli smo slobodnih nekoliko kvadrata trave i uživali u izležavanju i igri s Mo. 

Retiro je ogroman park u kojem Madriđani provode svoje slobodno vrijeme, a zbog nedjelje je bilo jako krcato. Prošli smo kraj poznatog “Estanque Grande” i ušli u predivnu Kristalnu palaču. Doduše, ušla je samo Ivana jer sam ja morao čuvati Mo kojoj je opet ulazak bio zabranjen. Nakon Retira htjeli smo posjetiti i poznati botanički vrt “Real Jardin Botanico”, ali opet smo dobili odbijenicu. Možete samo pretpostaviti zašto. Madrid se tako pokazao kao ne baš “dog friendly” grad,  no to nas nije sputavalo u istraživanju grada i uvijek bi se nekako prilagodili. Jedino u kafićima je Mo uvijek bila dobrodošla, a u jednom je čak dobila i keksiće. Na kraju dana pokupili smo svoje ruksake i uputili se prema aerodromu.

Iako  definitivno nismo iskoristili puni potencijal Madrida, zaista nam je jako dobro poslužio kao usputna stanica prema našem odredištu u Južnoj Americi. U tih dodatnih 48 sati opet smo barem djelomično povratili onaj feeling putovanja i svega što ona nose sa sobom. I za kraj, putovati u Madrid s ljubimcem možda i nije najbolja opcija jer ćete morati puno atrakcija propustiti ili ih posjetiti bez njihove prisutnosti.

Saša

Follow us